Uitvaartfotografie

 

 

Visie op uitvaartfotografie

Foto’s maken herinneringen tastbaar en daarom is rouwfotografie voor mij een vanzelfsprekendheid. We maken foto’s van alles wat belangrijk voor ons is. Kijkend naar een mensenleven maken we foto’s vanaf het prille begin. Iemand is nog niet geboren of we willen er al afbeeldingen van zien. Daarna natuurlijk de geboorte, verjaardagen, vakanties noem maar op. En dan zou je van iemands afscheid geen foto’s willen hebben? Ik heb dat nooit begrepen.

Mijn visie is dat het normaal is om ook dat allerlaatste moment uit iemands leven vast te leggen. Mijn doel is liefdevolle foto’s te maken die een rol kunnen spelen bij de verwerking.

Dit zeg ik niet alleen als fotograaf maar ook als ervaringsdeskundige. Hoe persoonlijker en completer de uitvaartplechtigheid, hoe beter het gevoel erna.

 

Troost

Natuurlijk was het voor mij de eerste keer grenzen aftasten. Je bent op een plek waar veel verdriet is en je wilt niet in de weg lopen. Sterker nog, het is mijn taak onzichtbaar te zijn.

Maar na iedere uitvaart voelde ik mij meer op mijn plek en werd me duidelijk dat een uitvaart niet alleen verdriet brengt maar dat ook het leven wordt gevierd.

Tijdens een uitvaart zoom ik in op details en onverwachte gebeurtenissen die een uitvaart uniek maken. Daarnaast fotografeer ik de geplande sprekers, het aansteken van de kaarsen, de bloemen en uiteindelijk het intieme moment van de laatste groet, als het gezin nog even compleet is.

Bij deze cirkel van liefde komt vaak het besef dat je elkaar niet meer gaat tegenkomen in dit leven. Handen die elkaar opzoeken en worden vastgepakt, die knuffel met elkaar. Juist deze momenten vol liefde leg ik vast. Zodat de familie in de donkere tijd na de uitvaart bij het zien van de foto’s weer die gezamenlijkheid en kracht voelt. Zo ontstaat troost.

 

Respectvol en veilig

Door de jaren heen heb ik voor en van veel families foto`s mogen maken en eigenlijk zijn ook de geplande fotoshoots momentopnames. Je weet van tevoren niet hoe het gaat lopen en of bijv. de kinderen er zin in hebben. Dit heeft mij geleerd rust uit te stralen en goed te anticiperen.  

Mijn ervaring is dat wanneer mensen zich op hun gemak voelen, het met de foto`s ook altijd goed komt. Zo doe ik het ook in aanloop naar een uitvaart.

Ik stel me voor en ik stel de mensen gerust. Ik leg uit hoe ik werk en dat nabestaanden te allen tijde zelf bepalen wat wel en wat niet gefotografeerd wordt. Mijn openheid en respectvolle interesse geeft mensen een veilig gevoel. Door me tijdens de uitvaart zo goed als onzichtbaar tussen het publiek te begeven, wanen mensen zich onbespied en lukt het me het afscheid te vangen met mijn camera.

Van alle dierbare foto’s kan ik daarna, indien gewenst, een album maken. Een album waar de familie veel troost uit kan halen. Een dierbare herinnering, een waardevol visueel monument.

 

Een lieve fotogroet,

 

Kim Duindam

 

KimKimFoto